ABSOLUT v novej kampani ukazuje, že nezáleží na tom, koho milujeme.

Nezáleží na tom, koho milujeme. Každá láska je láska. To je hlavné posolstvo novej kampane značky ABSOLUT, ktorá je oslavou rovnosti, tolerancie a lásky, ktorú prežívame všetci rovnako,  bez ohľadu na farbu pleti či orientáciu. Preto vyzývame Slovákov, aby sa vykašľali na predsudky, pretože každý z nás má právo ľúbiť toho, koho chce.

 To, že téma slobodnej lásky má na Slovensku opodstatnenie, dokazuje aj fakt, že naša krajina je jedna z posledných v EÚ, ktoré vo svojich zákonoch neuznávajú žiadny partnerský zväzok párov rovnakého pohlavia. Ako tiež ukázal prieskum Iniciatívy Inakosť, ktorá sa dlhodobo venuje téme rovnoprávnosti ľudí z LGBT komunity, viac ako 80 % ľudí tvrdí, že najzávažnejším problémom, ktorému čelia, sú predsudky, stereotypy, nepochopenie a ignorancia. Problémom je aj nedostatok všeobecnej rovnosti a akceptácie či chýbajúce zákonné práva.

„V ABSOLUT veríme, že nezáleží na tom, koho milujeme. Láska je totiž cit, ktorý prežívame všetci rovnako. Kampaň „Každá láska je láska“ je oslavou každej lásky. Je odrazom našej vízie sveta, v ktorom má každý právo milovať koho chce. Veríme, že sa nám  podarí otvoriť túto tému a zmeniť postoje väčšiny, ktoré sú často postavené na nezmyselných predsudkoch. Akceptácia, otvorenosť, rovnosť či sloboda sú hodnoty, ktoré chceme touto kampaňou priniesť na Slovensko,“ hovorí Veronika Lisová, brand manager ABSOLUT. Ako dodáva, nikto by sa nemal báť lásky, jej rôznorodosti a odsudzovať ju. „Každý z nás chce žiť v spoločnosti, v ktorej sa bude cítiť ako jej rovnoprávna súčasť. Sme presvedčení, že pestrosť nám všetkým pristane a dokážeme sa spoločne baviť bez ohľadu na farbu pleti, orientáciu či vierovyznanie,“ dodáva Veronika Lisová.

„Láska nikoho nesúdi“. Znie v spote ABSOLUT

Ústredným nositeľom posolstva „Každá láska je láska“ je hlavný spot, v ktorom sa v krátkych portrétoch predstavujú rôznorodé zaľúbené páry. Spoločne dokazujú, že láska je silnejšia než pochybnosti a nikoho nesúdi. Každý z párov prezrádza kúsok zo svojho pohľadu na lásku. Spojením ich príbehov vzniká celistvá óda na lásku, ktorú všetci bez rozdielu vnímame rovnako.

O svoj príbeh sa v kampani podelil aj spevák Jakub Pružinský (22), ktorého Slováci môžu poznať zo známej talentovej show. „Boli to roky, čo som klamal svoje okolie, aby som zapadol. Vyhľadával som spoločnosť dievčat s nádejou, že zabudnem na to, kto som. Teraz si uvedomujem, že to bolo veľmi sebecké,“ hovorí Jakub. Neskôr si totiž uvedomil, že spokojný život môže žiť len vtedy, ak bude akceptovať sám seba. „Dnes som šťastný. Dospel som do štádia, kedy som už unavený z nosenia masky. Zhodil som ju minulý rok a je to veľmi oslobodzujúce. Tento pocit prajem z hĺbky svojho srdca každému, kto je v podobnej situácii. Našiel som lásku, ktorá ma nakopla, podporuje ma vo všetkom, čo robím, a to je na nezaplatenie,“ vysvetľuje mladý spevák a dodáva: „To, že milujem muža, som si nevybral. Narodil som sa s tým. Milovať človeka nie je zločin. Moja láska sa nelíši od inej. Naozaj netuším, kde pramenia predsudky či nenávisť niektorých ľudí voči LGBT komunite. Myslím, že je to skôr nevedomosť, ktorá sa neskôr odráža na správaní človeka.“

„Veľmi ma teší, že môžem byť súčasťou tejto kampane. Žijeme len jeden život, tak načo ho premárniť zbytočnými predsudkami či stereotypmi. Namiesto toho sa radšej naučme byť tolerantní. Na druhej strane ma nesmierne mrzí, že je takáto kampaň vôbec potrebná v 21. storočí,“ dodáva Jakub.

Kontakt prekonáva predsudky

Ako hovorí Martin Macko z Iniciatívy Inakosť, LGBT ľudia majú na Slovensku rovnaké radosti a problémy ako všetci ostatní. „Rovnako sú v súčasnosti zasiahnutí krízou a dopadmi pandémie, rovnako sa snažia postarať o svojich blízkych. Navyše však majú problémy vyplývajúce z predsudkov okolia a toho, že štát neuznáva ich partnerstvá a rodiny. Skúsenosti z ostatných európskych krajín ukazujú, že keď ľudia osobne poznajú niekoho z LGBT komunity vo svojom okolí, rodine, práci či škole, majú akceptujúcejší postoj aj ku komunite ako celku. Osobný kontakt prekonáva predsudky,“ vysvetľuje Martin Macko.

Na Slovensku podľa reprezentatívnych prieskumov stále väčšina ľudí osobne nepozná nikoho z LGBT komunity. „Tu vidím veľký priestor na kampane, ktoré predstavujú LGBT ľudí širokej verejnosti a zároveň ukazujú vzory pre mladých LGBT ľudí. Práve pre nich je dôležité vidieť, že môžu viesť naplnený život, založiť si rodinu, žiť svoju identitu otvorene, a tým meniť postoje väčšiny,“ dodáva riaditeľ Iniciatívy Inakosť.

Nezostávame len pri rečiach

Každá spoločnosť má svoje tempo prijímania zmien. Otvorenosť, rovnosť a tolerancia sú však pre značku ABSOLUT kľúčové a tieto hodnoty chce preniesť aj na Slovensko. Preto ani tento rok nezostáva len pri rečiach a pomôcť pri búraní nezmyselných predsudkov voči LGBT komunite chce aj konkrétnymi činmi. Značka preto investuje do podpory inPoradne patriacej pod Iniciatívu Inakosť, ktorá pomáha ľudom nájsť riešenia na problémy súvisiace s ich sexuálnou orientáciou a rodovou identitou. „Naša inPoradňa poskytuje podporu a sociálne, psychologické a právne poradenstvo pre LGBT ľudí. Za prvé dva roky sa na ňu obrátilo 365 ľudí, ktorí hľadali podporu so sebaprijatím, začlenením do rodín, škôl alebo  spoločnosti. Pomáhame tiež s riešením dôsledkov nerovného zaobchádzania, právnym usporiadaním partnerského vzťahu či pri nezáujme zo strany štátu,“ vysvetľuje na záver Martin Macko s tým, že finančný príspevok im pomôže pri znovuobnovení služieb inPoradne, ktoré museli na začiatku roka obmedziť pre nedostatok zdrojov spôsobených súčasnou krízou. Sústredia sa na online podporné skupiny pre mladých LGBT ľudí.

Nový spot si môžete pozrieť tu: https://www.absolut.com/sk/kazda-laska/

Pre vstup na túto stránku musíte mať minimálne 18 rokov

V našej spoločnosti dbáme na zodpovedný prístup ku konzumácii alkoholu - viac na www.pisrozumom.sk, a preto používateľmi našich stránok môžu byť len osoby staršie ako 18 rokov.

Prosíme uveďte Váš VEK, ďakujeme.