Súťaž Junior Bartender Challenge opäť potvrdila, že u nás rastie nová generácia šikovných barmanov

Junior Bartender Challange je viac než len barmanská súťaž. Okrem toho, že v nej súťažia tí najmladší barmani, ktorí sú stále študentmi stredných škôl, ide o komplexný program, kde im organizátori programu počas celého roka odovzdávajú svoje vedomosti a venujú sa im od prednášok a školení až po samotné dvojdňové finále, kde majú možnosť tieto zručnosti predviesť a porovnať si svoje sily. Organizátori Karol Domisch z Pernod Ricard Slovakia, Luboš Končok (Leroy, Brewhouse, Piano, Banská Bystrica, SCA, Vínšpacírka), a Luboš Rácz (Barkultur, Záhir) prešli 10 škôl, stretli sa s 200 žiakmi, precestovali 1800 km a strávili na školách 60 hodín, aby študentov naučili niečo viac o ich budúcej profesii.

Vzdelávajú sa žiaci aj učitelia

Už štvrtý ročník programu ponúkal aj viacero noviniek. Prvou z nich bolo to, že aj učitelia si na vlastnej koži vyskúšali, čo zažívajú ich žiaci počas finálových dní. Organizátori si s nimi počas školenia v októbri prešli celým konceptom súťaže a prezentovali im niektoré zo školení, ktoré dostávajú ich žiaci. Veľký dôraz sa kládol na upozornenie na to, čomu a ako sa treba pri výučbe nových barmanov venovať, ako ich motivovať a dávať im podnety na sebe pracovať.

Okrem toho si tento rok mohli študenti priamo na svojej škole absolvovať extra školenia s Jameson ambasádorom Viktorom Miškom a Becherovka ambasádorom Marekom Polomským, ktorí im nadšene prezradili všetko o produktoch, ktorých ambasádormi sú. Tieto vedomosti i praktické tipy mohli následne zužitkovať pri veľkom finále, ktoré sa už tradične konalo v Banskej Bystrici.

Víťazstvo putovalo do Prešova

Počas 2-dňového finále v Banskej Bystrici študenti absolvovali 4 súťažné disciplíny, ktoré mali preveriť barmanské vedomosti a schopnosti mladých adeptov. Práve posledná disciplína, kde museli študenti z jednej náhodnej ingrediencie, kreditu 10€ na nákup ďalších ingrediencií a alkoholovej bázy (Absolut Vodka, Beefeater, Jameson, Havana Club, Olmeca, Chivas Regal, Becherovka) vymyslieť a namiešať svoj drink pred porotou. Tá zhodnotila, že výsledné drinky boli naozaj na vysokej úrovni. „Drinky mali balans, kvalitu, nápad, originálny názov a k tomu aj skvelo chutili. Proste všetko, čo sa očakáva od drinkov v zabehnutých baroch od profíkov s niekoľkoročnou praxou,“ zhodnotil za všetkých porotcov Karol Domisch z Pernod Ricard.

Napokon sa porota zhodla, že všetkými úskaliami súťaže najlepšie prešiel a víťazom sa tak stal Jonáš Havadej z prešovskej hotelovej akadémie. Jonáš priniesol do Prešova už druhú trofej, pridal sa tak k predminuloročnému víťazovi Šimonovi Šarníkovi a získal výnimočnú cenu: absolvovanie týždňovej stáže v Záhire pod vedením Luboša Rácza a jeho tímu.

Pre vstup na túto stránku musíte mať minimálne 18 rokov

V našej spoločnosti dbáme na zodpovedný prístup ku konzumácii alkoholu - viac na www.pisrozumom.sk, a preto používateľmi našich stránok môžu byť len osoby staršie ako 18 rokov.

Prosíme uveďte Váš VEK, ďakujeme.